tisdag 14 april 2009

Rostig men naggande god

När Fototriss la upp veckouppdraget med tema "Tidens tand" tjuvkikade jag runt lite (okay, ganska länge) hos insändarna. Märkte snabbt att man uppenbarligen helst borde bo på landet för att hitta tidens tänder. Det verkar inte finnas motiv i stan… eller också har jag inte upptäckt dem och det trots att jag älskar allt som är rostigt, har några år på nacken och visar att det har varit med ett tag.

<Stan på landet
Sedan så slog det mig att min hemkommuns slogan är "Täby – stan på landet". Håller inte med så klart ;-) men när jag upptäckte lyktstolpen var jag (nästan) benägen att ändra mig.
Föreställ er en välmående, rik kommun 16 norr om Stockholm, där det så gott som uteslutande finns villor, radhus och bostadsrätter. Tänk er vidare att miljonbyggen från 1960-talet är skötta som klenoder. Här är rent, fint och städat. Här försvinner graffiti lika snabbt som den kommer upp. Här byts trasig gatubelysning på stubben.

Undantag
Ja med ett undantag då. Denna stackars gatlykta står bortglömd och rostig precis mellan ICA Nära och OKQ8 macken på Näsbydalsvägen. Den har stått där sedan Näsbydal byggdes på 1960-talet. Liten (rost) men naggande god med tanke på att hela lyktan inklusive "hatten" är nu uppäten av brun korrosion.

PS. Trots lyktans vedermödor vill jag påstå att jag inte bor på landet. Eller det kanske jag gör ändå: i hela kommunen finns inte en enda restaurang eller pub som är värd ett besök, nej och en "riktig" thai finns inte heller. DS

8 kommentarer:

Tesstamente sa...

Men lilla lyktan.. jag vill nästan såga ner den, bädda ner den i min säng och badda pannan (lampan) med ättika.

Hmm, intressant frågeställning ang. tandborstningen.. kanske sitter det i generna eller så är det själva fram-ochtillbaka gungningen som skapas när de borstar tänderna som triggar igång gå-centrat.

Gärdsmygen sa...

Inte så dumt kanske att bo mittemellan.
Kul med cigarettfimpen på sista bilden, den syntes så tydöig och ensam när jag förstorade bilden.

Ulrica sa...

Du har ju fångat tidens tand perfekt. Och vem annars skulle hitta motivet i en lyktstolpe från 60-talet och dessutom berätta dess historia:)

Tack för kommentaren hos mig jag blev oförskämt glad... Nix, pix jag håller inte på Malmö. Och till med här har vi fantastiska thai-kök - de får skärpa sig i Täby, hehehe.

anne sa...

Stan på landet- om Täby??? Näää, det köper jag inte. Hade man sagt det om vår hemhåla, DÅ hade man haft större trovärdighet.

Skicka lyktan till Tesstamente, där har du en sann omvårdande själ! :)

S o F sa...

Vilket sammanträffande - jag har också nåt rostigt hos mig (fast jag inte visste nåt om Fototemat).

Ha det gott!

Malin B sa...

I dag vet jag exakt att jag bor på landet. Borde nästan skriva ett inlägg om det men nu har jag ju redan fixat dagens inlägg "om ingenting".
Några dagar på våren känner vi att vi bor på landet bara vi öppnar dörren om jag uttrycker mig milt. Tvätten får snällt hängas inne i dag. Solstolen är jag inte heller så pigg på att använda trots strålande väder...

Mrs Bettan sa...

Undrar hur det ser ut med rosten i gamla Hässelby. Borde finnas en hel del här i vår gamla stadsdel. Får väl ut och spana.
Kramis MrsBettan

Lena sa...

Hahaha..Täby stan på landet ;) känns kanske inte helt som min beskrivning av Täby. En stad på landet då skulle jag mer tänka på våra småstäder i värmland. Inte Karlstad då för det är ju självaste medelpunkten men typ Arvika, Torsby...nja de är städer på landet :D

Ha en go kväll, kram