måndag 10 februari 2014

Helgbilder från köket

Den här gången kommer jag att göra några av er glada – å det är ni som gillar "Blacky The Bläckfisk". Ni andra kan sluta läsa här och jag är väldigt medveten om att jag kanske tappar några av mina fina läsare. Men jag tar den risken. Eftersom några av er inte riktigt förstod hur Blacky hamnade på tallriken häromdagen, vill jag gärna förse er med en väldigt detaljerad guide.

Inköp
Först köper man bläckfisken – eller man köper hälften av den, vilket resulterar i fyra tentakler. Be gärna killen/tjejen bakom disken att skära bort alla äckelpäckelbitar som kanske inte är så aptitliga. Med hänsyn till er som läst vidare, men ogillar bläckfisk låter jag bli att gå in i detalj här.



Saltvatten
Sedan häller man upp hett vatten i en kastrull, saltar ordentligt och sänker ner Blacky för en simtur.
På den högra bilden ser ni hur han genast mopsar upp sig och visar spänsten.

Koktid
Koktiden är mellan 15-20 minuter beroende vilket tuggmotstånd ni önskar. Att fota kokande vatten är inte så lätt, men ni ser hur Blacky ändrar färg från lätt rosa till ”bläckfiskrosa” och slutligen till rött.


Klart
Innan ni börjar skära upp Blackys tentakler ber någon att vässa kökskniven. Denna någon kan vara maken. På den vänstra bilden ser ni två tentakler som är kvar att skära. Sedan är det bara att slänga in skivorna i vinägretten som ni gjort på ett nafs medan Blacky kokade. Såsen består av olivolja, vitlök, persilja, saft av en hel citron och salt efter smak. En fortfarande varm Rustik baguette (inköpt på ICA) är perfekt för att ”svabba upp” vinägretten med.


Smaklig måltid!

Fler helgbilder ser ni hos Marit.

PS. Troligen inget inlägg imorgon. Är på vift på ett (kungligt) ställe som jag kommer att presentera för er - förutsatt att det inte råder fotograferingsförbud såklart;-) DS.


36 kommentarer:

En plats i solen sa...

Haha nära skjuter ingen hare, men såsen är god. Så varför fick du inte komma med då? :)

Ser gott ut, har bara ätit friterad bläskfisk och det är mumma :)

Kiki Freese sa...

Jag ska ta mod till mig och laga bläckfisk någon gång, tills dess spar jag ditt recept och tar del av det du bjuder på.
Fascineras av denna varelses utseende.
/Kiki

Anna sa...

Hmmm ser inte gott ut och jag har lite svårt för bläckfisk :/

annsoh sa...

fy vad läskigt det ser ut :O hur smakar det :D ?

Anita - Malta sa...

Inte kan man sluta läsa fattar du väl när du genast väcker ens nyfikenhet ;-)

Tycker inte att det ser så läbbigt ut och du lyckades ju utmärkt med att fota trots kokande vatten, så vi andra kan se hur det hela ändrar färg.

Bläckis kan var gott beroende på hur den tillagas och jag köper gärna ditt recept och vässar dessutom kniven själv ;-)

Idag blir det kycklinglever till middag hos mig :-) Även det en, för vissa, lite "känslig" maträtt men jag tycker det är ganska gott.

Freedomtravel sa...

Jag älskar ju fisk och skaldjur... fast just bläckfisk är ingen favorit. Fin på bild ändå tycker jag ;)

Gärdsmygen sa...

Wow!! Med skräckblandad förtjusning läser jag och frossar i bilderna. MEN jag vill inte äta!

Eva Trillian sa...

Bläckfisk är gott - men en konst att koka så den inte blir segare än gammelfarfars gamla galoscher! Anar att du gjorde rätt för det där ser riktigt gott ut!

En plats i solen sa...

Tack för dina fina ord.Det värmer och få höra dem från dig. Jag blogga mycket om det på förra bloggen jag hade, mycket för min egen skull, för bearbeta det jag gått genom, men också för hjälpa andra och visa att man kan bli sund i sin ätstörning. Men nu när det är tufft är det viktigt och visa man kan få återfall men visa man är stark och ta sig ur det och stark att inte falla så långt ner igen som man en gång var.

Oh vilken otur du blev sjuk just då, och vilken tur du slapp vara en del av goodibagen haha :P

Tack så mycket, klart du får säga så :) Det är så jag gärna vill bli beskriven :)
Btw drömde om nilla fischer inatt... haha hon var avundsjuk på mig, tänka sig :)

Rantamor sa...

Jag är ju inte så förtjust i att se bläckfisk, men jag kan ge mig tusan på att jag skulle tycka att det var gott. Hade vår handlade haft något så exotiskt som just bläckfisk så hade jag absolut köpt och provat göra denna rätt....
Nu har inte vår handlare detta så jag slipper...hihihi

Du har alldeles rätt vi satt båda här igår och tyckte att Carolina Kluft klarade sig otroligt bra i studion.
Hade någon frågat mig innan hade jag varit skeptisk...men hon är tusan bra.

Ha nu kul imorron när du ska "besöka kungligheterna"...

Tjingelingen från Rantamor.

Freja sa...

Snygga bilder och tack för instruktionen, men jag avstår nog att testa...

Susjos sa...

Jag gillar bläckfisk..och med tillbehören måste det ha varit ljuvligt gott! Men själva kokningen...den ser inte god ut! Min man äter inte vare sig bläckfisk eller andra skaldjur (jo kanske räkor)..jag ska inte visa bilderna för honom...tihi...

Margareta sa...

Tack för det pedagogiska receptet med både bild och förklaring i några få ord. Jag tror faktiskt att jag måste leta i butikerna här.

Ett kungligt ställe - nobelfesten har varit, drottningens 70-årsdag har väl också varit eller om det var knugens i fjol. Kanske bara en vanlig informell middag på tumanhand med desamma.

Spännande bilder väntar alltså på onsdag.
Ha det gott och ha det så bra imorgon - skit i alla regler och fota vilt.

Marina sa...

Haha, tack för den underbara instruktionen! Jag lovar att jag ska testa - här är det ju inte speciellt svårt att få tag i bläckfisk heller, så nu ska testas!

KajsaLisa sa...

Såg lite skumt ut eftersom jag bara är bekant med sådana bläckfiskar som simmar i olja och ser ut som runda bruna ringar. Dom bor för övrigt i aioli. Men din bläckfisk är säkert god.
Sen betyder faktiskt fotograferingsförbud smygfotografering, visste du inte det ?

Stare Ström sa...

Ser jätteläckert ut!

Lösningen på min bild finns på plats nu. Visste inte att så många undrade!

Della sa...

Mums!

Anki sa...

Hm... nix... du har inte övertygat mig! Men tack för den instruktiva beskrivningen av hur den tillagas och de snygga bilderna!
Tack också för alla snälla kommentarer hos mig... bra om man lyckas delge någon ny kunskap :)

Gerd ♥ sa...

God morgon! Jag älskar friterad bläckfisk!

Sådan där som du visar nu, har jag ätit en gång i Spanien. Såg inte så inbjudande ut, men smakade OK. Föredrar dock den friterade på restaurang.

Tack för tipset om headern, nu är det fixat!

cat sa...

Jag återkommer imorgon, när läskiga bläckfisken är borta :-)

Ama de casa sa...

Bläckfisk är såååå mycket godare än det ser ut ;-)

ansepanse sa...

vad gott :) jag undrar om jag skulle kunna lura J att äta bläckfisk
Sv: den sjuklingen är bättre idag :)
kramar

Mias Mix sa...

Underbara bilder o text, men nej, jag avstår gärna från att äta bläckfisk.

En plats i solen sa...

Har frågat på Fb och fått svar, har kontaktat hon som gjort den och den finns inte till försäljning. Men jag vill ha den iaf, eller något i den stilen :)

Carita Liljendahl sa...

Har ätit bläckfisk, tyckte den var lite gummiaktig. Men det är väl som du skriver, att man kan ge olika tuggmotstånd med koktiden.

Svar ang. din kommentar på mitt inlägg "Bojkottar":
"Lite konstigt kändes det, inte könsneutralt – att man liksom måste fjanta med oss kvinnor.
Den där Adrian är för övrigt inte min man, han är huvudpersonen i mina böcker :-)
Men han finns i mitt liv i allra högsta grad.
Riktiga maken, även guuben kallad, heter Benny :-)"

Monica sa...

Har aldrig ätit bläckfisk, Jacob säger att det inte är någon höjdare men smaken är ju som baken.
Ser fram emot bloggen om det "kungliga" stället
Ha det bra

KajsaLisa sa...

Just det, glömde berätta, det blev nog ett missförstånd när det gällde Tuloskylten. Den finns kvar, vad jag syftade på var alla gamla vackra skyltar som försvunnit.
Tror till och med det finns två stycken, en runt hörnet på huset också. Den jag fotade ser man från Brofästet vid St Eriksbron på Kungsholmssidan, men den syns även från Karlbergs station, vilket den inte borde göra..

Hörni sa...

Hahaha! Vad äckligt! ;)
Fast vi har funderat på att köpa en bläckfisk och ge Elsa en rå. Men hon får lite klåda av fisk så vi struntar nog i det.

ansepanse sa...

Sv: jag var tvungen att googla på yr.no :D fast nu vet jag :)
ha en bra dag
kramar

ansepanse sa...

Sv: hahahaha - du sover alltså också under kudden :)
kramar

Kerstins foto sa...

Huä, jag kan ju inte låta bli att kolla trots att jag vet att jag kommer tycka att det ser läskigt ut och det kan jag konstatera nu efter att ha sett bilderna...att det gör det. Har inte den minsta lilla lust att testa även om den sista bilden ser trevigare ut än de andra. :)
Och du....fotoförbud eller inte...man gör som jag: smygfotar och när rasslet från kameran avslöjar mig och vakten kommer fram och säger på engelska: "It´s not allowed to take Pictures here"...ja, då låtsas jag vara den utländska turist hon tror att jag är och säger "Oh, I´m sorry" och ser väldigt ångerfull ut. ;)

En plats i solen sa...

Haha ja kan se det framför mig, ibland tävlar jag i bilen om komma först till sen stolpe exempelvis rätt kul haha

Guldkryckan sa...

Skriver banne mig ut detta inlägg för framtida bruk.
Ser framför mig nåt ur den där gamla boken om en sådan varelse som välte fartyg, skrevs väl av jules verne tror jag.

Får överraska frugan nån gång :)

Ha de fint BP

Linnéa sa...

Jag måste läsa med skräckblandad förtjusning. Jag skulle aldrig våga smaka.

Marit Johansson sa...

Blääääää....

Linnéa sa...

Hm, det var en perfekt lektion, har aldrig lagat bläckfisk, friterat calamares som varit rensade. Ser gått ut till slut, men fy fanken vad ful den är.